]]>


Termoizolacja

Zębiec - perlit ekspandowany klasa I

Zębiec - perlit ekspandowany klasa I

Zębiec

Kategoria: termoizolacja - perlit

Produkt nr: 27791

Cenajednostkowa 159,00zł200,00złza m3   1.00 m3jednostka sprzedaży

CenaNETTO 159,00zł200,00zł CenaBRUTTO 195,57zł246,00zł

Dodaj do koszyka Zamawiana wielokrotność liczby: 1

Oblicz ratę

Dodaj do schowka Dodaj do porównania Zapytaj o produkt


Zgłoś błąd w opisie »Opis produktu

Perlit jest to kwaśny minerał pochodzenia wulkanicznego. W dawnych epokach geologicznych szybko stygnąca w środowisku wodnym lawa wydobywająca się z podmorskich wulkanów zamykała w swoim wnętrzu krople wody. To właśnie te zamknięte w zastygłej i zwietrzałej lawie krople wody (2 ÷ 5 %), są odpowiedzialne za jego specyficzne właściwości.

Skład chemiczny perlitu to:

  • SiO2 (65÷75%),
  • Al2O3 (10÷18 %),
  • K2O + Na2O (6÷9%),
  • MgO + CaO (2÷6%),
  • Fe2O3 (1÷5%).

Perlit jest formą naturalnego szkła. Jest to obojętny chemicznie produkt o pH około 7.
Masa właściwa perlitu surowego wynosi od 2,23 do 2,40 kg/dm3, ciężar nasypowy od 1,00 do 1,30 kg/dm3. Twardość 5,5 do 7,0 wg skali Mohsa. Temperatura topnienia 950÷1300oC, wskaźnik refrakcji 1,48 ÷ 1,50. Jest łamliwy i łatwo się kruszy. Wydobyty ze złoża perlit zostaje zmielony do odpowiedniej granulacji a następnie wprowadzony na kilka sekund do pieca, w którym panuje temperatura 900÷1000oC. Zamknięte w ziarenkach krople wody wytwarzają parę wodną o ciśnieniach wystarczających do rozkruszenia materiału do wielkości od kilkudziesięciu µm do kilku mm. Równolegle przebiega proces spiekania szkliwa wulkanicznego i tworzą się przeważnie wewnątrz puste i trochę nieregularne, szkliste banieczki. Proces ten nosi nazwę ekspandacji (spęczania), a otrzymany produkt o białawej barwie – perlitu ekspandowanego. Objętość ziaren zwiększa się od 5 do 20 razy. Na poniższej fotografii nr 1 zilustrowano drogę dochodzenia do produkowanego w ZGM "ZĘBIEC" S.A perlitu ekspandowanego – kawałek rudy perlitowej (z prawej strony zdjęcia) jest w zakładzie wydobywczym mielony do odpowiedniej granulacji na perlit surowy (proszek o szarej barwie w środku), a ten jest poddawany procesowi ekspandacji w wyniku, którego otrzymujemy perlit o barwie białej (z lewej strony zdjęcia). W zależności od rodzaju surowca oraz sposobu ekspandacji otrzymywane są różne frakcje ziarnowe, które podzielone są na klasy. Perlit charakteryzuje się drobnym ciosem kulistym (perły), powstającym wskutek naprężeń podczas szybkiego stygnięcia szkliwa. Poza czysto białą barwą pojawiają się również odcienie jasnoszare i szarawe. Charakteryzuje się połyskiem woskowym do perłowego. Jest przejrzysty do prześwitującego. Perlit ekspandowany ma ciężar nasypowy luźny od 30 ÷ 180 kg/m3. Perlit ekspandowany jest chemicznie obojętny, niepalny, niehigroskopijny i ma stałą objętość. Cechuje się odpornością na mróz, wilgoć, szkodniki i mikroorganizmy, a ponadto ma doskonałe własności cieplno-izolacyjne i dźwiękoizolacyjne.

Zastosowanie

  • Budownictwo
  • Hutnictwo
  • Rolnictwo
  • Ceramika
  • Przemysł spozywczy
  • Ochrona środowiska
  • Inne zastosowania

Rodzaj sita [mm]

  • powyżej 1,00 = max. 2 %
  • poniżej 0,20 = max. 55 %

Dane techniczne - właściwości

ciepło właściwe:
0,96 ÷ 0,92 [kJ/kg°C]
ciężar nasypowy:
100 kg/m³
higroskopijność:
0,8 ÷ 0,2 %
nasiąkliwość masowa:
300 ÷ 80 %
nasiąkliwość objętościowa:
30 ÷ 15 %
ognioodporność:
850 ÷ 900 °C
ściśliwość przy 10 kPa:
23 ÷ 12 %
ściśliwość przy 100 kPa:
28 ÷ 20 %
wartość współczynnika pH:
6,5 - 7,5
wytrzymałość na ściskanie (przy ubiciu 10%):
0,14 ÷ 0,40 MPa