]]>


Thermal insulation

Zębiec - perlit ekspandowany klasa I

Zębiec - perlit ekspandowany klasa I

Zębiec

Category: thermal insulation - perlite

product #: 27791

Priceunit price 159,00zł200,00złfor m3   1.00 m3sales unit

PriceNET 159,00zł200,00zł PriceGROSS 195,57zł246,00zł

Add to cart Order multiples of: 1

Out of stock

Add to wish list Add to Compare Ask about product


Report an error in description »Product description

Perlit jest to kwaśny minerał pochodzenia wulkanicznego. W dawnych epokach geologicznych szybko stygnąca w środowisku wodnym lawa wydobywająca się z podmorskich wulkanów zamykała w swoim wnętrzu krople wody. To właśnie te zamknięte w zastygłej i zwietrzałej lawie krople wody (2 ÷ 5 %), są odpowiedzialne za jego specyficzne właściwości.

Skład chemiczny perlitu to:

  • SiO2 (65÷75%),
  • Al2O3 (10÷18 %),
  • K2O + Na2O (6÷9%),
  • MgO + CaO (2÷6%),
  • Fe2O3 (1÷5%).

Perlit jest formą naturalnego szkła. Jest to obojętny chemicznie produkt o pH około 7.
Masa właściwa perlitu surowego wynosi od 2,23 do 2,40 kg/dm3, ciężar nasypowy od 1,00 do 1,30 kg/dm3. Twardość 5,5 do 7,0 wg skali Mohsa. Temperatura topnienia 950÷1300oC, wskaźnik refrakcji 1,48 ÷ 1,50. Jest łamliwy i łatwo się kruszy. Wydobyty ze złoża perlit zostaje zmielony do odpowiedniej granulacji a następnie wprowadzony na kilka sekund do pieca, w którym panuje temperatura 900÷1000oC. Zamknięte w ziarenkach krople wody wytwarzają parę wodną o ciśnieniach wystarczających do rozkruszenia materiału do wielkości od kilkudziesięciu µm do kilku mm. Równolegle przebiega proces spiekania szkliwa wulkanicznego i tworzą się przeważnie wewnątrz puste i trochę nieregularne, szkliste banieczki. Proces ten nosi nazwę ekspandacji (spęczania), a otrzymany produkt o białawej barwie – perlitu ekspandowanego. Objętość ziaren zwiększa się od 5 do 20 razy. Na poniższej fotografii nr 1 zilustrowano drogę dochodzenia do produkowanego w ZGM "ZĘBIEC" S.A perlitu ekspandowanego – kawałek rudy perlitowej (z prawej strony zdjęcia) jest w zakładzie wydobywczym mielony do odpowiedniej granulacji na perlit surowy (proszek o szarej barwie w środku), a ten jest poddawany procesowi ekspandacji w wyniku, którego otrzymujemy perlit o barwie białej (z lewej strony zdjęcia). W zależności od rodzaju surowca oraz sposobu ekspandacji otrzymywane są różne frakcje ziarnowe, które podzielone są na klasy. Perlit charakteryzuje się drobnym ciosem kulistym (perły), powstającym wskutek naprężeń podczas szybkiego stygnięcia szkliwa. Poza czysto białą barwą pojawiają się również odcienie jasnoszare i szarawe. Charakteryzuje się połyskiem woskowym do perłowego. Jest przejrzysty do prześwitującego. Perlit ekspandowany ma ciężar nasypowy luźny od 30 ÷ 180 kg/m3. Perlit ekspandowany jest chemicznie obojętny, niepalny, niehigroskopijny i ma stałą objętość. Cechuje się odpornością na mróz, wilgoć, szkodniki i mikroorganizmy, a ponadto ma doskonałe własności cieplno-izolacyjne i dźwiękoizolacyjne.

Zastosowanie

  • Budownictwo
  • Hutnictwo
  • Rolnictwo
  • Ceramika
  • Przemysł spozywczy
  • Ochrona środowiska
  • Inne zastosowania

Rodzaj sita [mm]

  • powyżej 1,00 = max. 2 %
  • poniżej 0,20 = max. 55 %

Technical data

absorption volume:
30 ÷ 15 %
bulk density:
100 kg/m³
Compressibility at 10 kPa:
23 ÷ 12 %
compressibility at 100 kPa:
28 ÷ 20 %
compressive strength (at 10% whipping):
0,14 ÷ 0,40 MPa
fire resistance:
850 ÷ 900 °C
hygroscopic:
0,8 ÷ 0,2 %
mass absorption:
300 ÷ 80 %
pH:
6,5 - 7,5
specific heat:
0,96 ÷ 0,92 [kJ/kg°C]